LAVANTA KOKULU KÖY PROJESİ
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ve Anadolu Efes ortaklığında gerçekleştirilen Gelecek Turizmde 3. Dönem Proje çağrı sonuçları belli oldu. Keçiborlu Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği ve Keçiborlu Yardımlaşma ve Eğitim Derneği ile ortaklaşa hazırlanan proje 48 ilden yüzlerce proje içerisinde birinci olarak seçilerek büyük bir başarıya imza attı.
Keçiborlu İlçe Kaymakamımızın Keçiborlu ilçesi ve köylerine kırsal turizm faaliyetleri hayata geçirilmesi, turizmin canlanmasını, bölgede alternatif istihdam alanlarının oluşturulması ve bölge ekonomisini canlandırılması adına hazırlanan bu projeye her türlü desteği vererek, projenin başarılı olmasında önemli katkıları olmuştur.
Projenin amacı:
2013 yılı Tüik verilerine göre Türkiye’deki lavanta üretiminin % 93’ini karşılayan Keçiborlu İlçesinin proje ile ilçesinin kırsal turizm merkezlerinden birisi haline getirilerek bölgenin kalkınması, alternatif istihdam alanlarının oluşturulması, dezavatajlı grup içersinde bulunan bayanların istihdamı ve bölgenin lavanta ile özdeşleştirilerek cazibe merkezi haline gelmesi hedeflenmiştir. Projede ortakların yanında Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı ve Süleyman Demirel Üniversitesi Turizm Meslek Yüksekokulu gibi çok önemli işbirlikçiler ile birlikte hareket edilerek projenin sürdürülebilirliğinin sağlanması hedeflenmiştir.
İlçenin çok önemli ulaşım imkanlarına sahip olması, lavanta üretiminde Türkiye’nin üreticisi konumunda olması projenin şekillenmesinde en önemli etkenler olmuştur. Önemli ulaşım imkanlarına sahip olan ilçenin bu imkanlarından faydalanarak ilçemiz güzergahını kullanan tur şirketleri ile özel araçları ile ilçemizden geçen misafirleri lavanta bahçelerinin muhteşem manzarası içersinde misafir edilerek bölgenin ekonomik olarak canlanması ve lavanta ile ilçenin özdeşleşmesi sağlanarak markalaşma sağlanacaktır.
Proje faaliyetleri:
Projenin amacına ulaşabilmesi için proje de hayata geçirilecek olan faaliyetlerin ilki projenin çok geniş kitlere duyurulması ve projenin kamouyuna tanıtılması için bölgenin önde gelen kişilerinin de davet edildiği, yerel ve ulusal basınında katıldığı bir tanıtım organizasyonu düzenlenecektir. Projenin en önemli faaliyetlerinden birisi de beşeri sermayeye yatırımlar yapılarak proje de görev alacak bayanların proje kapsamında KOSGEB girişimcilik, lavanta yetiştiriciliği, ev pansiyonculuğu, alan rehberlik eğitimi, tanıtım ve pazarlama, turizm işletmeciliği, güzel konuşma ve diksiyon, temizlik ve hijyen alanlarında eğitimler verilecektir.
Yerel halkın projeyi sahiplenmesi ve sürdürülebilirliğin sağlanması için Sürdürülebilir Turizm Destek Fonu’nun geçmiş yıllarda destek olduğu proje alanlarına gezi düzenlenerek projede görev alacak bayanların yerinde turizm faaliyetlerin görmeleri sağlanarak girişimcilikleri arttırılacaktır. lavanta üretiminin ve ürünlerinin çeşitlendirilmesi için üreticiler ve girişimci vatandaşlarımızın lavanta üretimi ile meşhur Fransa'nın Provence bölgesine uluslararası çalışma gezisi düzenlenecektir.
Projenin amacına ulaşabilmesi için tur şirketleri ile irtibata geçilerek projenin içeriğinin anlatılması ve proje tanıtım kitapçıklarını gönderilmesi sağlanarak tur şirketlerin bölgemize davet edilecektir. Broşürler bastırılarak dağıtılacaktır. Şehrin giriş ve çıkışlarına proje tanıtım afişleri asılarak projenin daha geniş kitlelere duyurulması sağlanacaktır. Sosyal medya aktif olarak kullanılarak, açılacak olan twitter ve facebook hesaplarından yapılan kırsal turizm faaliyetleri an ve an aktarılacaktır. Kurulacak web sitesinden gelişmeler yayınlanacak ve satış yapılması sağlanacaktır. Isparta’nın önemli alışveriş merkezlerinde ve üniversite şenliklerinde tanıtımlar yapılarak projenin ilgi odağı haline gelmesi sağlanacaktır. Bölgenin kalkınması ve de yasal olarak gelirlerin adil bir şekilde projede görev alacak bayanların elde edilecek gelirlerin arttırması için köyde kooperatif kurulacaktır.
Bir sonraki aşamada proje uygulama alanları olan Kuyucak Köyünde projenin uygulanabilmesi için gerekli altyapının ayarlanması sağlanacaktır. Bu bağlam da ihtiyaç duyulan geleneksel kıl çadırının kurulması, satışlarının yapılacağı alanların ayarlanması, uygun ortak kulanım alanlarının ayarlanması, gelen misafirlerin yöremizden güzel anılarla ayrılması için fotoğraflama yapılabilecek bölgelerin tespit edilerek ihtiyaç duyulan eşya ve malzemelerin temini sağlanacaktır.
Projenin en önemli faaliyetlerinden birisi de Kuyucak ilçesinde yoğun bir şekilde üretiminin devam etmesinden dolayı Türk Patent Enstitüsüne Coğrafi İşaret alınması için başvurulacaktır. Bölgenin doğal güzelliğini ön plana çıkarılabilmesi için foto safari düzenlenerek fotoğraf meraklıları bölgemize davet edilecek, düzenlenecek organizasyon ile ödüllü fotoğraf yarışması organize edilecektir. Kuyucak Köyü için bir markalaşma stratejisi hazırlanarak bölgenin
lavanta üretiminde marka hale gelmesi hedeflenmektedir.
Bütün faaliyetlerimizin gerçekleştirilmesinde Süleyman Demirel Üniversite Turizm Meslek Yüksekokulu, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı ve Isparta Ticaret Odası Başkanlığımız ile beraber hareket ederek projenin sürdürülebilmesi ve ilçenin marka haline gelebilmesi için gerekli tanıtım faaliyetleri işbirlikçilerimizden alınacak olan teknik destekler doğrultusunda gerçekleştirilecektir.
Projemiz 2016 yılı Haziran ayının sonu Temmuz ayının başı itibari ile Lavantaların çiçek vermesi ile fiili olarak uygulamaya başlayacaktır. Herkezi İlçemize bu muhteşem manzaranın tadını çıkarması için bölgemize davet ediyoruz...